top of page

Lyckat event hos Ewellix

Nu har vi äntligen kommit igång med våra cobotinspirationsevent för året. Det första gick av stapeln den 9 mars tillsammans med Universal Robots och MiR hemma hos Ewellix i Göteborg.

Presentationer från Fredrik, Andreas, Ola och Karl

09:00 öppnade dörrarna på Lilla waterloogatan i Gamlestaden och kunderna bjöds in till en frukostmacka och en kopp kaffe, medan dagens värdar presenterade sina företag. Fredrik Hesselberg och Andreas Axstrin började med att presentera Ewellix, sprungna ur SKF, numera ägda av Schaeffler med basen i kul- och rullskruv. Därefter tog Ola Mellström vid för att presentera Universal Robots både som företag och den kollaborativa robottekniken som metod att vidareutveckla svensk industri inom automationsområdet. Sist ut var Karl Ericsson som presenterade SE Automation, en del av Svenska Elektrod AB, som en partner i den moderna eran av industriell automation med fokus på kollaborativa robotarmar och AMRer för internlogistik. Här nedan kan ni se de olika presentationerna.

Ewellix Corporate Presentation_20230309
.pdf
Ladda ner PDF • 2.83MB
Göteborg
.pdf
Ladda ner PDF • 5.19MB
SE Automation - Automation för alla 2023 utan filmer
.pdf
Ladda ner PDF • 2.25MB

5 olika robotapplikationer med hjälp av många olika linjärenheter

Lagom tills publiken vaggats in i en frukostdvala rycktes de upp och leddes ut i vad som tidigare var produktionen för Ewellix i Sverige. Nära 3000 kvm industrihall som nu står tom hade vi till vårt förfogande dagen till ära och här hade vi med hjälp av Ewellix linjärenheter byggt upp 5 olika robotapplikationer.

Palletera höga pallar

Vad gör man om man ska använda en robotarm för att palletera till pall som är högre än robotarmens räckvidd? Ewellix har tagit fram en produkt som de kallar för Liftkit som är en lyftpelare för kollaborativa robotar, fullt integrerad i Universal Robots gränssnitt. Applikationen som vi byggt upp för att visa styrkan av Liftkit innehöll en UR10e med en piCobot vakuum areagripper från Piab som avpalleterade en pall vid golvnivå och palleterade till en pall som var upphöjd till brösthöjd. Detta är ju inget vanligt exempel ur verkligheten, men visar på möjligheterna med Liftkit.

Maskinbetjäning över långa sträckor

Vill man betjäna en fleraxlig maskin och kunna ta material från ett stort område, eller om man vill kunna betjäna flera olika maskiner med samma robotarm? Då är det lämpligt att sätta robotarmen på den produkt som Ewellix kallar för Slidekit. Slidekit är en linjärenhet speciellt anpassad för kollaborativa robotar, fullt integrerad i Universal Robots gränssnitt. Applikationen som vi byggt upp består av Schunk MTB (Machine Tending Bundle) på en UR5e monterad på Ewellix Slidekit. Här plockar vi en liten plastdetalj från ett pallmönster rör oss 2 m i sidled, sätter in den i ett skruvstycke innan vi hämtar en ny detalj och växlar bit i skruvstycket. MTB gör det väldigt enkelt att maskinbetjäna er befintliga maskin då allt är inbyggt i robotens gränssnitt.

Svetsa med enkelhet

Bredvid Maskinbetjäningsapplikationen hade vi satt upp en station för svetsning och visade enkelheten med programmering av svetsning och kollaborativ robot. Systemet som vi visade var Lorch Cobotronic som är Lorchs egna mjukvara och hårdvara för en fullt integrerad svetsprogrammering i Universal Robots.

Flytta material

En kollaborativ robot behöver inte vara still visade vi med hjälp av Ewellix olika linjärenheter, men ska man förflytta någon en längre sträcka så tar man hjälp av en annan typ av kollaborativ robot. Vi visade en MiR250 shelf carrier och med den förflyttade vi en S-300 cart från ROEQ. MiR250 är en kollaborativ transportrobot från Mobile Industrial Robots som klarar av att bära 250 kg på ryggen. Det vi visade här var när vi har en toppmodul på roboten som gör att den kan dra med sig vagnar. Med denna vagn från ROEQ kan vi med denna robot transportera 300 kg gods.

Avancerade gripdon

Sist, men definitivt inte minst, visades Ewellix flexible gripper. Ett system utvecklat för avancerad och justerbar gripning av komplicerade detaljer. Den gripper som visades är utvecklad för bilindustrin och gripning av chassidetaljer.

Mätta och belåtna

När alla hade fått förkovra sig kring de olika applikationerna hade en food truck kört in genom porten längst in i lokalen som såg till att alla gäster på evenemanget blev mätta och belåtna innan de åkte tillbaka till sina yrken.

Nästa cobotinspirationsevenemang är i vecka 12 när vi besöker Östersund den 21 mars och Örnsköldsvik den 23 mars. Välkomna!Comments


bottom of page